Social media marketing, Facebook, social media, online marketing, marketing strategie, edge.be, facebook marketing

Social media marketing: begin bij Facebook

Met meer dan 2 miljard leden wereldwijd, en 6 miljoen gebruikers in België, is Facebook de grootste virtuele ontmoetingsplaats. Dit maakt van Facebook de ideale omgeving om potentiële klanten kennis te laten maken met u en uw bedrijf. Of u sterk aanwezig moet zijn op Facebook hangt van vele factoren af. Is Facebook advertising een interessante tool voor u om winst te maken? Of heb je enkel nood aan een bedrijfspagina? Die afweging moet elk bedrijf voor zichzelf maken, maar één ding is wel zeker: Facebook is in de 21ste eeuw een belangrijk onderdeel in je social media strategie. Wie hier niet aanwezig is, laat enorme kansen liggen!

Vooraleer je echter alles inzet op Facebook, is het aan te raden om een behoefteanalyse uit te voeren: Wie is je doelpubliek? Wat hebben ze nodig? En hoe kan jij hun verwachtingen invullen om ze als klanten te kunnen ontvangen? Dankzij de analyse haal je het maximum uit je doelpubliek en bereik je meer potentiële fans die je kan aanmoedigen om te converteren. Na de behoefteanalyse kan je bepalen welke Facebook strategie je nodig hebt om je doelpubliek te bereiken.

Creëer uw “bedrijfspagina” op Facebook

De ideale manier om vandaag de dag met je prospects en klanten te communiceren, is via een bedrijfspagina. Die kan je enerzijds inzetten om interessante, relevante content en nieuwsupdates te delen. Op die manier lok je een nieuw, geïnteresseerd publiek naar je website. Anderzijds kunnen bezoekers via Facebook op een snelle manier hun vragen kwijt en meer informatie verkrijgen.
Samen met u starten we de opzet van zo’n Facebook bedrijfspagina of gaan we je bestaande pagina analyseren om er het maximum uit te halen. Om op een juiste manier in dialoog te gaan met je publiek, is het essentieel om het antwoord te kennen op volgende vragen:

  • Hoe ziet het publiek op je Facebookpagina eruit?
  • Past je communicatiestijl bij dit publiek?
  • Wat doen fans op je pagina?
  • Wordt je content gedeeld?
  • Welke content wordt het vaakst gedeeld?
  • Stuurt u waardevolle bezoekers naar uw website?

Samen gaan we bekijken hoe we de interactie met je publiek kunnen verhogen en hoe we fans kunnen aanzetten tot gewenste acties, zoals een inschrijving op een nieuwsbrief of de aankoop van een product.

Adverteren op Facebook

Facebook is als kanaal een mooie aanvulling voor Google Adwords, waarmee je adverteert in ‘s werelds bekendste en meest gebruikte zoekmachine. Met Google Adwords ga je adverteren naar mensen die actief op zoek zijn naar de diensten en producten die jij te bieden heeft. Gebruikers van Facebook daarentegen zijn niet actief op zoek, maar hanteren dit sociaal netwerk vooral om te communiceren met vrienden. De insteek is hier dus heel anders.

Het voordeel van Facebook advertising? Facebook laat toe om je doelpubliek volledig op maat samen te stellen! Je kan niet alleen bepalen hoe oud ze moeten zijn, welk geslacht ze moeten hebben of welke taal ze spreken. Je kan ook mensen bereiken op basis van hun locatie, hun beroep, hun gezinssamenstelling, hun inkomen of recente gebeurtenissen in hun leven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij de juiste targeting kan je je boodschap zodanig afstemmen dat ze interessant is voor jouw doelpubliek en haal je het maximum uit je budget. Een alleenstaande, gepensioneerde man heeft namelijk geen boodschap aan een advertentie van Pampers. Een goede kennis van je doelpubliek is dus goud waard!

Tenslotte is Facebook ook de ideale tool om mensen opnieuw te bereiken. Laat ons bijvoorbeeld zeggen dat je een tuincenter hebt en iemand 2 minuten lang op je webpagina over grasmachines blijft hangen, maar vervolgens niets koopt en je website verlaat. Dankzij de Facebook pixel kunnen we al de bezoekers van deze pagina bijhouden in een groep en vervolgens opnieuw op Facebook bereiken. Wanneer ze ‘s avonds nog snel even hun feed controleren, tonen we hen een advertentie van je laatste nieuwe grasmachine. Op die manier herinneren we ze aan je merk en je product. Misschien waren ze eerder wel afgeleid omdat ze in gesprek waren met een collega, en was dit de reminder die hen aanzette om de grasmaaier te kopen.

Je fanbasis vergroten met advertenties

Verder kunnen Facebook advertenties niet enkel interessant zijn om meer bezoekers naar je website te leiden, maar je kan ook adverteren om het aantal fans van uw Facebook pagina te verhogen. Tevreden klanten die fan worden, zijn in feite ambassadeurs voor je bedrijf. Een pagina met veel likes, wordt sneller als betrouwbaar en goed ervaren. Een Facebook like campagne kan je helpen om je fanbasis te vergroten.

Ontevreden klanten daarentegen kunnen een belangrijke bron aan feedback zijn. De stap om iets negatief over een product te zeggen, wordt op sociale media een stuk kleiner aangezien het om onrechtstreeks contact gaat en er een zekere vorm van anonimiteit is. Die negatieve opmerkingen kan je als bedrijf goed gebruiken om je producten en diensten te verbeteren, je communicatie naar de klanten bij te schaven en te zien hoe je als merk op de markt staat.

Hoe kunnen wij helpen?

Aanwezig zijn op alle sociale netwerken is niet altijd goed. Je kan beter ‘je bedrijf in de spotlight’ zetten op de plaatsen waar jouw doelpubliek aanwezig is. Onze marketeers zitten graag met je samen om te bekijken welke kanalen voor jou een meerwaarde kunnen zijn, en of adverteren op Facebook een optie is.

Graag een afspraak met onze inbound marketing consulenten? Contacteer ons nu en we kijken samen met jou hoe we social media het best integreren in de marketingstrategie van je bedrijf om uw doelstellingen te realiseren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *